2018.05.13
Majówka, o której głośno w całej Wielkopolsce!

Jak na majówkę, to tylko do Kaczek – takie głosy dało się słyszeć ma wielkiej Majówce Powiatu Tureckiego! Już po raz kolejny teren wokół Zespołu Szkół Rolniczych w Kaczkach Średnich tętnił życiem i gromadził ogromne rzesze osób: zainteresowanych ogrodniczymi artykułami, miłośników innowacyjnego rolnictwa i wytrawnych smakoszy.

13 maja Kaczki Średnie stały się sercem województwa Wielkopolskiego, centrum ogrodnictwa, rolnictwa wyjątkowych smaków, popisów kulinarnych, a przede wszystkim dobrej zabawy, a to za sprawą Majówki Powiatu Tureckiego zorganizowanej przez Starostę Tureckiego Mariusza Seńko oraz Dyrektora ZSR CKP w Kaczkach Śr. Krzysztofa Świerka.

Zainteresowani przyglądali się pracy najnowocześniejszych maszyn rolniczych i pokazom precyzyjnego rolnictwa. Imprezę uświetnił także zlot motocyklistów i pokazy zabytkowych pojazdów przygotowane przez Automobil Klub Turek. Wiele atrakcji zapewniono również dzieciom, które mogły miło i aktywnie spędzić czas na świeżym powietrzu. To co jednak warto zaznaczyć to fakt, że tegoroczna majówka miała wymiar iście kulinarny.

Gwoździem programu był event „Gotować każdy może”, do którego przystąpili - znani na co dzień jako osoby piastujące stanowiska kierownicze, publiczne, pracujące za biurkiem - Starosta Turecki Mariusz Seńko i Przewodniczący Rady Powiatu Tureckiego Tadeusz Gebler, Dyrektor ZSR Krzysztof Świerk i i uczennica ZSR, Dyrektor turkowskiego szpitala Grzegorz Gibaszek i Kierownik Działu Administracyjno – Organizacyjnego SP ZOZ w Turku Elżbieta Sylwestrzak, a także sołtys wsi Bibianna Arkadiusz Wszędybył. Śmiałkowie pokazali wszystkim, jak radzą sobie w kuchni i przygotowywali popisowe dania na scenie. Publiczność zdecydowała, że naleśniki z farszem sporządzone przez Pana Wszędybyła zasługują na miano najlepszych.

Słynna w regionie Majówka w Kaczkach upłynęła także w klimacie niezapomnianych smaków i fantastycznych receptur na ekologiczne dania, a to za sprawą Konkursu na EKO-przepisy. Tym razem poszukiwano najciekawszych, zdrowych, ekonomicznych przepisów na smaczne potrawy kojarzone z naszym powiatem. Wszystkie receptury zostały wydane w formie zbioru EKO - Przepiśnik Powiatu Tureckiego, które podczas wydarzenia w Kaczkach „rozchodziły” się w zawrotnym tempie. Najciekawsze przepisy nadesłały Panie ze Stowarzyszenia Folwarczanie, a ich krem z gruszki i pietruszki nie miał sobie równych, II miejsce powędrowało do przedstawicieli Stowarzyszenia Sportowo – Kulturalnego Wsi Czachulec za przepis na jogurt naturalny. Z kolei na III miejscu uplasowali się ex aequo – Koło Gospodyń Wiejskich Marianów Kolonia, sołectwo Pęcherzew – Grupa Odnowy Wsi, oraz Stowarzyszenie Nasze Kowale.

To nie koniec newsów gastronomicznych. W tym dniu miały miejsce także II Kulinaria Powiatu Tureckiego, w których wzięło udział pięć gmin. Przygotowane potrawy i słodkości były prawdziwą ucztą dla podniebienia bowiem reprezentanci gmin wykazali się prawdziwym kunsztem kulinarnej prezentacji. Serce członków komisji skradli członkowie Stowarzyszenia "Kaczkowiacy" (gmina Turek). Drugie miejsce zajęło Gospodarstwo Agroturystyczne u Pawlaków (gmina Przykona) Natomiast trzecie przypadło Stowarzyszeniu Folwarczanie (gmina Malanów). Czwatre miejsce powędrowalo do sołectwa Wojciechów (gmina Kawęczyn oraz do  Stowarzyszenia Razem Łatwiej (gmina Dobra).

Należy nadmienić, że kulinarną, dobrą passę miały tego dnia gospodynie ze Stowarzyszenia Folwarczanie ponieważ ich sernik zdobyły tytuł najlepszej słodkości Powiatu Tureckiego. Wszyscy uczestnicy wydarzenia wraz ze swoimi wójtami i burmistrzami odebrali nagrody z rąk Starosty Tureckiego i Przewodniczącego Rady Powiatu Tureckiego Tadeusza Geblera. 

Tegoroczna Majówka ciesząca się ogromną popularnością przeszła do historii jako jedna z najlepszych imprez plenerowych w regionie. Każdy dziś znalazł tu coś dla siebie i każdy mógł w miły sposób spędzić niedzielę. Zapraszamy ponownie za rok!