2018.09.10

Ósmy Festiwal Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej już za nami

 

Prezentacja tradycyjnej kuchni wielkopolskiej, wymiana doświadczeń kulinarnych i kulturalnych, promocja regionu, występy artystyczne, a przede wszystkim zmagania kulinarne reprezentacji powiatów województwa wielkopolskiego i degustacje, cudowne smaki i zapachy przygotowywanych potraw – to wszystko miało miejsce w minioną niedzielę - 9 września w Zaniemyślu na terenie Wyspy Edwarda w Powiecie Średzkim.

Licznie przybyli na Festiwal mieszkańcy regionu i zaproszeni goście delektowali się tradycyjnymi wielkopolskimi smakołykami z jesiennych darów natury. Wśród stających do konkursów kulinarnych drużyn nie zabrakło reprezentacja Powiatu Tureckiego ze Stowarzyszenia „Kaczkowiacy” z Kaczek Średnich. Panie z „Kaczkowiaków” do konkursu na tradycyjną potrawę kuchni wielkopolskiej ugotowały tradycyjną zupę z serwatki, kluski ziemniaczane z farszem z kaczki oraz zasmażaną kapustę z suszoną śliwką. Przygotowany przez reprezentację Powiatu Tureckiego sernik z musem malinowym, który stanąłdo konkursu na wielkopolską słodkość zajął III miejsce. Gratulujemy !!!

Zdjęcia