2018.02.20

Szefowie kuchni rodzą się w ZSR w Kaczkach Średnich

 

Współczesny rynek gastronomiczny to bez wątpienia umiejętne zachowanie proporcji pomiędzy wiedzą teoretyczną i doświadczeniem a smakiem, tradycją i designem doprawione alchemią, wymieszane ze szczyptą filozofii i odrobiną wielokulturowości. Wszystko
to w połączeniu z coraz bardziej świadomą kulinarnie klientelą stawia przed uczniami szkół gastronomicznych nie lada wyzwania.

Jednak uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z ZSR CKP
w Kaczkach Średnich nie boją się prób i przekraczają granice swoich możliwości, dlatego bardzo często angażują się i uczestniczą w kulinarnych projektach kierowanych właśnie
do branży gastronomicznej. Jednym z nich jest udział w „Mikserach Kulinarnych”, wyjątkowych warsztatach, organizowanych przez firmę MAKRO Cash and Carry a łączących w sobie pokazy kulinarne i prelekcje z prezentacjami produktowymi. W program zaangażowani są wybitni szefowie kuchni oraz restauratorzy, którzy, jako praktycy, nie tylko opowiadają młodym adeptom sztuki kulinarnej o inspiracjach i odsłaniają kulisy pracy w gastronomi, ale przede wszystkim dzielą się doświadczeniem i wskazują na najbardziej aktualne techniki i trendy obowiązujące w najmilszej podniebieniu branży.

Jedną z cenniejszych atrakcji spotkań są przeprowadzane testy wiedzy a uczestnicy
z najwyższym wynikiem wygrywają staże w wiodących polskich restauracjach pod okiem najlepszych szefów kuchni. Udział ZSR CKP w warsztatach, to nie tylko kolejna okazja
do rozwoju kompetencji zawodowych, nie tylko gra o staż, choć na jej wynik z niecierpliwością czekamy, ale również niebywała możliwość sprawdzenia swoich umiejętności.

Zespół Szkół Rolniczych podjął wyzwanie i jako jedna z nielicznych szkół z całej Polski, właśnie w ramach programu „Szef dla Młodych Talentów”, zakwalifikowała
się do I edycji Konkursu Wyzwanie MAKRO Chefa. Uczniowie klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych: Natalia Kowalska, Daria Dygas i Szymon Krawczyk, świadomi faktu, że w gastronomi najintensywniej pracuje się wtedy, gdy inni odpoczywają, poświęcili ferie na przygotowania do konkursu. Postawione przed nimi zadanie - iście z „Master Chefa” – polegało na opracowaniu receptury i wykonaniu dania z wykorzystaniem wskazanych przez organizatora produktów. W pracowni gastronomicznej ZSR CKP, pod czujnym okiem Pani Ewy Kowalskiej i Pani Moniki Kędzi doprowadzano do perfekcji konkursową potrawę.
A, że nazwa zobowiązuje, jej dominantę stanowiła kaczka w towarzystwie lokalnych produktów.

Czy w Kaczkach Średnich dobrze przyrządza się kaczkę? -
o tym zadecyduje Szanowna Kapituła Konkursowa. Dla uczniów sam udział, to prawdziwe wyróżnienie, potwierdzenie ich wysokich umiejętności zawodowych i motywacja do dalszego rozwoju. A kto wie, może już wkrótce wykreowana w Kaczkach Średnich potrawa stanie się najbardziej trendy na gastronomicznym rynku.

 

Zdjęcia