Wielkopolska Wigilia Środowisk Wiejskich w Powiecie Tureckim

Powiat turecki 9 grudnia stał się świątecznym centrum województwa, a to za sprawą Wieczerzy Wigilijnej Środowisk Wiejskich, która zgromadziła przedstawicieli wszystkich powiatów z Wielkopolski. Na zaproszenie Wicemarszałka Województwa Wielkopolskiego Krzysztofa Grabowskiego, Starosty Tureckiego Mariusza Seńko, Prezesa Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotra Walkowskiego, Przewodniczącego Rady Powiatowej WIR w Turku Marka Pańczyka do naszego powiatu przybyły rzesze gości z województwa wielkopolskiego, by wspólnie kolędować i dzielić się opłatkiem. Spotkanie wigilijne było także doskonałą okazją, żeby podsumować mijający rok, złożyć sobie życzenia, wyróżnić i nagrodzić najbardziej aktywnych. Wśród uczestników Wieczerzy Wigilijnej Środowisk Wiejskich w powiecie tureckim znaleźli się m.in. europarlamentarzyści, posłowie, burmistrzowie i wójtowie, samorządowcy, radni, członkowie Wielkopolskiej Izby Rolniczej, duchowni, rolnicy, producenci rolni, Koła Gospodyń Wiejskich w Wielkopolski. Podczas Wieczerzy Wigilijnej goście smakowali tradycyjnych potrwa świątecznych. Na stołach nie zabrakło barszczu z uszkami, ryb, kapusty z grochem, makiełek, wypieków przygotowanych przez wielkopolskie gospodynie. O świąteczną aurę zadbali także muzycy z Zespołu Szkół Technicznych w Turku oraz podopieczni Zespołu Placówek Edukacyjno – Wychowawczych w Turku. Tego dnia nastąpiło także rozstrzygnięcie konkursu „Wielkopolska Miodem i Mlekiem płynąca”. Celem konkursu było przybliżenie wielkopolskich tradycji kulinarnych, prezentacja umiejętności kulinarnych oraz promowanie społecznej aktywności mieszkańców wsi. Potrawy zgłoszone w konkursie przygotowywane były z  produktów pochodzących z wielkopolskich gospodarstw. W konkursie uczestniczyły Koła Gospodyń Wiejskich, sołectwa oraz stowarzyszenia i organizacje działające na terenach wiejskich. Wszyscy uczestnicy zasłużyli na równorzędne wyróżnienie i zajęli zaszczytne pierwsze miejsce. Znaczącymi sukcesami mogły pochwalić się także reprezentantki Stowarzyszenia „Razem dla dzieci” z Tuliszkowa, które otrzymały od Starosty Tureckiego Mariusza Seńko i Przewodniczącego Rady Powiatu Tureckiego Tadeusza Geblera podziękowania za osiągnięcia kulinarne. Panie są laureatkami I Kulinariów Powiatu Tureckiego, a za ciekawą prezentację stoiska i wyśmienitą ofertą kulinarną zdobyły II miejsce podczas VII Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej w Pile. W zmaganiach konkursowych towarzyszył im światowej sławy miksolog przeprowadzający pokaz barmański - Karol Rybacki, który również pochodzi z naszego powiatu. Tradycyjne spotkanie wigilijnie nie mogłoby się odbyć także bez kolędników, a właściwie – kolędniczek. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Brudzewa oprócz doskonałych potraw świątecznych przygotowały także bożonarodzeniowy występ artystyczny. Wspólna organizacja tej wieczerzy spotkała się z dużym uznaniem ze strony przybyłych, którzy zapowiadają swoje kolejne wizyty w Powiecie Tureckim.

 

 

Zdjęcia