2017.09.03

Wieńce i kulinarne premiery podczas powiatowych dożynek

Urzekająca, przyjazna i zielona przestrzeń Gminnego Ośrodka Kultury „Wozownia” w brudzewskiej Kolnicy stała się świadkiem dożynkowych wydarzeń. Mieszkańcy powiatu tureckiego obchodzili w pierwszą niedzielę września br. ceremoniał zakończenia zbiorów, połączony z obrzędem dziękczynienia za pomyślnie zebrane płody rolne. Organizatorami przedsięwzięcia byli: Starosta Turecki Mariusz Seńko, Wójt Gminy Brudzew Cezary Krasowski oraz Proboszcz Parafii św. Mikołaja w Brudzewie Ksiądz Kanonik Zbigniew Wróbel.

Po uroczystej mszy świętej w intencji rolników i ich rodzin, zgodnie z przyjętym zwyczajem, honorowi starostowie dożynek - Pani Dorota Koral oraz Pan Jerzy Sobieszczański - przekazali gospodarzom uroczystości chleb wypieczony z tutejszych plonów, który został podzielony wśród wszystkich gości. Ważnym punktem uroczystości była prezentacja wieńców dożynkowych ze wszystkich gmin naszego powiatu. Należy podkreślić, że tegoroczne wieńce przykuwały wzrok ujmującym ciepłem i niepowtarzalnym, ludowym charakterem. W ich wykonaniu nie było miejsca na przypadkowości. Wszystkie kłosy, kwiaty i zioła miały swoje miejsce i określoną symbolikę. Galeria misternie wyplecionych dzieł z plonów ziemi została poddana ocenie jurorów. Okazało się, że wszystkie wieńce zasłużyły na równorzędne nagrody. Gospodarze dożynek odśpiewali także „Sto lat” rolnikom w podzięce za ich codzienną troskę o to, by w żadnym domu nie zabrakło chleba.

Niedzielne święto upłynęło także pod znakiem kulinarnych premier. Po raz pierwszy ukazał się „Przepiśnik Powiatu Tureckiego”. Ta wyjątkowa publikacja - zaprawiona smakiem tradycji, zapachem swojskich warzyw i owoców, powiewem lata, szczyptą wspomnień - stanowi zbiór przepisów Pań z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu naszego powiatu. Wszystkie zamieszczone tam receptury kulinarne wpłynęły na konkurs ogłoszony przez Starostę Tureckiego pod nazwą „Przepiśnik – Powiat Turecki tkany nożem i widelcem”, którego finał odbył się w trakcie dożynkowego spotkania. Reprezentantki KGW z Kowali Pańskich zwyciężyły przepisem na apetyczne i ekologiczne konserwy mięsne.

W Kolnicy nie zabrakło też staropolskiego jadła i przysmaków przygotowanych przez brudzewskie gospodynie oraz uczniów Zespołu Szkół Rolniczych i Zespołu Szkół Technicznych w Turku. Świętujący mogli także podziwiać występ lokalnego Zespołu Tańca Ludowego „Brudzewiacy”. A na miłośników ciekawostek historycznych czekała podróż szklakiem wioski ginących zawodów. Zwieńczeniem dożynek był koncert „Drugiej M.”, czyli sobowtóra kultowej Maryli Rodowicz.