2017.04.12

Martyna Łukasik finalistką ogólnopolskiego konkursu Kulinarny Talent 2017

W dniu 6 kwietnia 2017 roku, podczas XXI Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2017 (najważniejszych i największych targów branży HoReCa), odbyła się dziewiąta już edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy - Kulinarny Talent 2017. Kulinarny Talent to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród adeptów sztuki kulinarnej, dopiero rozpoczynających życie zawodowe.

Tegoroczna edycja była pokazem najnowszych trendów, których tajniki prezentowali uczestnicy z całej Polski. Wszystkie konkursowe potrawy charakteryzowały się młodzieńczą fantazją  oraz odwagą  kucharzy w  łączeniu smaków i różnych technik przygotowania.

Reprezentująca Zespół Szkół Technicznych w Turku Martyna Łukasik, uczennica klasy IV TG (technikum żywienia i usług gastronomicznych), przygotowała danie o obiecującej nazwie ,,Wędrujący smak”. Zgodnie z regulaminem konkursu do przygotowania potrawy wykorzystała obowiązkowe składniki i produkty: filet z dorsza skrei ze skórą, mrożone szparagi i maliny, groszek strączkowy, śmietankę kulinarną 20% oraz zestaw przypraw i papier do pieczenia.

W celu wzbogacenia walorów smakowych oraz uatrakcyjnienia przygotowywanego dania, Martyna podała porcję pieczonego dorsza na rzeźbie ze zblanszowanych, glazurowanych szparagów i musu z groszku strączkowego.  Pikantności rybie nadały - chutney malinowy z syropem z derenia i sos śmietanowo-serowy z sera rokpol, posypany pudrem orzechowym. Kiełki z rzodkiewki i słonecznika wzbogaciły wartość witaminową , a listki mięty nadały świeżość przygotowanej potrawie. Na przygotowanie 8 porcji dania konkursowego z wykorzystaniem wszystkich obowiązkowych produktów Martyna  miała tylko 30 minut. Kolejnym etapem była atrakcyjna prezentacja sposobu przygotowania potrawy oraz jej walorów smakowych.

Jury oceniające konkurs składało się z dwóch niezależnych zespołów. Pierwszy stanowili szefowie kuchni, którzy oceniali:
- mis en place i odpowiednie techniki kulinarne,
- kreatywność i estetykę podania,
- smak i odpowiedni dobór składników.

Drugą grupę oceniającą tworzyli  lubiani aktorzy, muzycy oraz dziennikarze, którzy brali pod uwagę:
 - proporcje oraz odpowiedni dobór składników,
 - wygląd potrawy oraz kreatywność,
 - smak i aromat.

"Wędrujący smak” przygotowany przez Martynę zdobył uznanie szefów kuchni i gwiazd telewizji, którzy przyznali naszej reprezentantce  III miejsce.
Gratulujemy finalistce i życzymy dalszych sukcesów zawodowych. Martynę Łukasik do konkursu przygotowywała Wiesława Woźnicka.

Uczennicę wspierała grupa młodzieży z ZST (klasy gastronomiczne: I TŻ, 4 GH, 1 hk, 2 kw, 2w, 3fk), która pod opieką pań: Haliny Łajdeckiej oraz Ilony Wieczorek, która gorąco kibicowała koleżance.

Zdjęcia