Wydarzenia

2018.02.20
Konkurs na najlepszy obiekt turystyki na obszarach wiejskich w Wielkopolsce

Ruszył nabór zgłoszeń do organizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego „Konkursu na najlepszy obiekt turystyki na obszarach wiejskich w Wielkopolsce”. To już XII edycja konkursu. Wcześniejsze potwierdzają stały rozwój ilościowy i jakościowy bazy turystyki wiejskiej w Wielkopolsce, która stanowić może doskonałą wizytówkę naszego regionu. Celem konkursu jest promocja wielkopolskiej wsi jako miejsca wypoczynku, a także motywacja jednostek turystycznych i agroturystycznych, zwłaszcza tych małych, do podnoszenia standardu usług i wzbogacenia oferty. Nagrody przyznawane są w trzech kategoriach: gospodarstwo agroturystyczne w funkcjonującym gospodarstwie rolnym obiekt bazy noclegowej o charakterze wiejskim obiekt na terenach wiejskich o charakterze np. terapeutycznym, edukacyjnym, rekreacyjnym, itp. wykorzystujący tradycje i walory wsi. Nabór zgłoszeń trwa od 15 lutego do dnia 30 kwietnia 2018 r. Laureaci poza nagrodami finansowymi zostaną również objęci akcją promocyjną, stanowiącą doskonałą reklamę i zachętę do poznania walorów krajobrazu przyrodniczego oraz kulturowego poszczególnych powiatów naszego województwa. Szczegółowe informacje dotyczące XII edycji konkursu (regulamin, arkusz zgłoszenia obiektu, kryteria oceny, oświadczenie o wyrażenie zgody na udział w konkursie) znajdują się na stronach internetowych Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego: - ww.umww.pl(www.umww.pl/departamenty_departament-rolnictwa-i-rozwoju-wsi_agroturystyka) -www.wielkopolska.travel/agroturystyka, gdzie znajduje się również baza dotychczas nagrodzonych obiektów.

Edukacja i sport

2018.02.20
Szefowie kuchni rodzą się w ZSR w Kaczkach Średnich

  Współczesny rynek gastronomiczny to bez wątpienia umiejętne zachowanie proporcji pomiędzy wiedzą teoretyczną i doświadczeniem a smakiem, tradycją i designem doprawione alchemią, wymieszane ze szczyptą filozofii i odrobiną wielokulturowości. Wszystko to w połączeniu z coraz bardziej świadomą kulinarnie klientelą stawia przed uczniami szkół gastronomicznych nie lada wyzwania. Jednak uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z ZSR CKP w Kaczkach Średnich nie boją się prób i przekraczają granice swoich możliwości, dlatego bardzo często angażują się i uczestniczą w kulinarnych projektach kierowanych właśnie do branży gastronomicznej. Jednym z nich jest udział w „Mikserach Kulinarnych”, wyjątkowych warsztatach, organizowanych przez firmę MAKRO Cash and Carry a łączących w sobie pokazy kulinarne i prelekcje z prezentacjami produktowymi. W program zaangażowani są wybitni szefowie kuchni oraz restauratorzy, którzy, jako praktycy, nie tylko opowiadają młodym adeptom sztuki kulinarnej o inspiracjach i odsłaniają kulisy pracy w gastronomi, ale przede wszystkim dzielą się doświadczeniem i wskazują na najbardziej aktualne techniki i trendy obowiązujące w najmilszej podniebieniu branży. Jedną z cenniejszych atrakcji spotkań są przeprowadzane testy wiedzy a uczestnicy z najwyższym wynikiem wygrywają staże w wiodących polskich restauracjach pod okiem najlepszych szefów kuchni. Udział ZSR CKP w warsztatach, to nie tylko kolejna okazja do rozwoju kompetencji zawodowych, nie tylko gra o staż, choć na jej wynik z niecierpliwością czekamy, ale również niebywała możliwość sprawdzenia swoich umiejętności. Zespół Szkół Rolniczych podjął wyzwanie i jako jedna z nielicznych szkół z całej Polski, właśnie w ramach programu „Szef dla Młodych Talentów”, zakwalifikowała się do I edycji Konkursu Wyzwanie MAKRO Chefa. Uczniowie klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych: Natalia Kowalska, Daria Dygas i Szymon Krawczyk, świadomi faktu, że w gastronomi najintensywniej pracuje się wtedy, gdy inni odpoczywają, poświęcili ferie na przygotowania do konkursu. Postawione przed nimi zadanie - iście z „Master Chefa” – polegało na opracowaniu receptury i wykonaniu dania z wykorzystaniem wskazanych przez organizatora produktów. W pracowni gastronomicznej ZSR CKP, pod czujnym okiem Pani Ewy Kowalskiej i Pani Moniki Kędzi doprowadzano do perfekcji konkursową potrawę. A, że nazwa zobowiązuje, jej dominantę stanowiła kaczka w towarzystwie lokalnych produktów. Czy w Kaczkach Średnich dobrze przyrządza się kaczkę? - o tym zadecyduje Szanowna Kapituła Konkursowa. Dla uczniów sam udział, to prawdziwe wyróżnienie, potwierdzenie ich wysokich umiejętności zawodowych i motywacja do dalszego rozwoju. A kto wie, może już wkrótce wykreowana w Kaczkach Średnich potrawa stanie się najbardziej trendy na gastronomicznym rynku.  

Inwestycje i Rynek pracy

2018.01.25 Ważne!
PUP Turek w gronie najlepszych urzędów pracy

Powiatowy Urząd Pracy w Turku znalazł się w gronie urzędów wyróżnionych przez Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. W dniu 24 stycznia 2018 roku na konferencji z okazji Dnia Pracownika Publicznych Służb Zatrudnienia, Pani Dyrektor Beata Bartczak odebrała z rąk Pani Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej Elżbiety Rafalskiej wyróżnienie dla Powiatowego Urzędu Pracy w Turku za uzyskanie w 2017 roku efektywnych i skutecznych działań aktywizacyjnych podejmowanych wobec osób bezrobotnych w województwie wielkopolskim. Powiatowy Urząd Pracy w Turku wypracował wysokie wskaźniki efektywności zatrudnieniowej i kosztowej podstawowych form aktywizacji zawodowej i znalazł się  czołówce rankingu Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej w zakresie skuteczności działań aktywizacyjnych. Powiatowy Urząd Pracy  w Turku zajął zaszczytne 5 miejsce w kraju. Warto też nadmienić, iż to wyróżnienie nie jest pierwszym wyróżnieniem dla lokalnych służb zatrudnienia, bo Powiatowy Urząd Pracy w Turku już niejednokrotnie znajdował się w gronie urzędów wyróżnianych przez Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, który w ten sposób doceniał pracę i zaangażowanie pracowników Powiatowego Urzędu Pracy w Turku na rzecz uczestników lokalnego rynku pracy.

Kultura i Turystyka

2018.01.24 Ważne!
Targi Edukacyjne i Targi Pracy

Targi, które Społeczna Akademia Nauk w Zduńskiej Woli organizuje w Powiecie Tureckim już po raz kolejny, adresowane były głównie do młodzieży kończącej naukę w szkołach ponadgimnazjalnych i stojącej przed wyborem kolejnego etapu edukacyjnego oraz dla osób, które pragną poszerzyć swoje kwalifikacje. Ponadto była to także dobra okazja do zapoznania się z ofertami pracy lokalnych przedsiębiorców. Uczestnikom Targów swoją ofertę edukacyjną zaprezentowali: Uniwersytet Przyrodniczy z Wrocławia Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia z Warszawy Akademia Leona Koźmińskiego z Warszawy Studium Pracowników Medycznych i Społecznych z Łodzi Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna z Łodzi Wyższa Szkoła Gospodarki Krajowej w Kutnie Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa z Poznania Państwowa Wyższa Szkoła zawodowa z Włocławka Wielkopolskie Samorządowe Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego z Konina Cosinus Konin Wyższa Szkoła Zdrowia, Urody i Edukacji z Poznania Społeczna Akademia Nauk z Łodzi Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Kaliszu Wyższa Szkoła Finansów i Informatyki Wydział Ekonomii w Kaliszu Wydział Pedagogiczny Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza z Kalisza  

Komunikaty

2018.02.09 Ważne!
Ogłoszenie otwartego konkursu ofert na realizację zadań publicznych Powiatu Tureckiego w 2018 roku.

    ZARZĄD POWIATU TURECKIEGO   na podstawie art. 32 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 5 czerwca 1998 r. o samorządzie powiatowym (tekst jednolity Dz. U. z 2017 r. poz. 1868 ze zm.), art. 11 ust. 2 i art. 13 ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie (tekst jednolity Dz. U. z 2016 r. poz. 1817 ze zm.) oraz uchwały nr XXXII/234/2017 Rady Powiatu Tureckiego z dnia 26 października 2017 r. w sprawie uchwalenia „Programu współpracy Powiatu Tureckiego z organizacjami pozarządowymi oraz podmiotami, o których mowa w art. 3 ust. 3 ustawy o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie na rok 2018”   ogłasza   otwarty konkurs ofert dla organizacji pozarządowych oraz podmiotów wymienionych w art. 3 ust. 3 ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie na realizację zadań publicznych Powiatu Tureckiego w 2018 roku w zakresie: wspierania i upowszechniania kultury fizycznej; kultury i dziedzictwa narodowego; podtrzymywania i upowszechniania tradycji narodowej, pielęgnowania polskości oraz rozwoju świadomości narodowej, obywatelskiej i kulturowej, przeciwdziałania uzależnieniom i patologiom społecznym, działalności na rzecz osób w wieku emerytalnym.          Starosta Turecki /-/ Mariusz Seńko